Hoppala i Layar: una bonica relació

 

Layar és, sense cap mena de dubtes, una de les aplicacions més potents per crear i visualitzar Realitat Augmentada. A més del conegut navegador per a dispositius mòbils, disposa de Layar Creator, un visualitzador de Realitat Augmentada a partir d’imatges.

En aquest article ens centrarem en la creació de contingut per a ser visualitzat com a capes de realitat augmentada en el navegador Layar per a dispositius mòbils.

Per això, utilitzarem el propi Layar, combinat amb Hoppala Augmentation, una aplicació que ens facilitarà crear els punts d’interès (POIs – Point Of Interest) que vulguem.

En aquest procés seguirem els passos següents:

 1. creació del conjunt de POIs a Hoppala,
 2. creació de la capa de Layar,
 3. enllaç del conjunt de POIs amb la capa
 4. donar format a la capa
 5. publicar, si escau, la capa; o utilitzar-la en mode Test

Tant en el Hoppala com en el Layar haurem de tenir un registre d’usuari per poder fer totes aquestes accions. Per això, si encara no en tenim, caldrà crear-los.

1.- Creació del conjunt de POIs a Hoppala

Accedim a la pàgina de Hoppala (http://augmentation.hoppala.eu/). Si tenim un compte d’usuari, el podem escriure per accedir al nostre espai. Si encara no el tenim, l’haurem de crear. El procés demana confirmació via email.

Accedirem a un espai amb diverses opcions. A l’extrem inferior dred, trobarem un enllaç que diu Add overlay. Hi farem clic per crear un nou conjunt de punts.

En fer clic, obtindrem un resultat similar al que mostra la imatge:

2013-04-12_1133

Fent clic sobre el llapis, podrem editar el títol i el nom del conjunt de POIs per adaptar-los a les nostres necessitats. La Overlay URL és l’adreça que necessitarem per connectar els punts a la capa de Layar que crearem posteriorment. Fent clic sobre el títol o el nom, accedirem a un mapa on situar els nostres POIs. Podem utilitzar el camp de cercador d’adreces per situar els nostres punts, o bé naveguem a través del mapa fins a localitzar-los. Fixeu-vos que podeu navegar pel mapa en format mapa, satèl·lit o híbrid.

Un cop localitzat el lloc on volem crear el primer punt, fem clic sobre l’enllaç de la part inferior dreta de la pantalla que diu Add augment. Això fa aparèixer sobre el mapa la icona clàssica de localització. Amb el ratolí el arrosseguem la icona al lloc exacte on volem situar el POI.

hoppala3

Podem observar que a la part dreta de la pantalla ha aparegut una casella amb el títol Untitled. Fent-hi clic a sobre, accedirem a entrar els detalls del punt que estem creant. Ens apareix una bafarada emergent amb quatre pestanyes:

hoppala4

 • General: on escriurem el títol del punt, la descripció (3 línies) i la miniatura que es mostrarà quan el navegador de RA apunti cap al punt (sol ser una imatge del lloc; es recomana que sigui de 100 x 100 píxels); podem pujar i utilitzar les imatges que vulguem (jpg o png).
 • Assets: a l’apartat Layar podem triar el tipus d’icona que es mostrarà al navegador per assenyalar els POIs: podem triar entre els que vénen per defecte o escollir-ne un altre joc (que gestionarem a Layar); també podem triar un asset: un objecte 3D o una imatge (jpg o png) que es mostrarà en el lloc on haguem definit el POI.
 • Actions: podem triar diverses accions per a cada punt que s’activaran en seleccionar-lo des del navegador de RA: incloure àudio o vídeo, enllaçar un lloc web, escriure un tuit, fer una trucada, enviar un email o un SMS. Per a cadascuna de les accions, podem decidir si s’executen quan l’usuari estigui en un radi concret de distància al punt o no.
 • Location: latitud, longitud (aquests camps ja estan omplerts, però els podem acabar d’ajustar) i altura del POI.

Un cop entrades totes les dades que vulguem, fem clic al botó Save. Veurem els canvis a la casella de la dreta.

Seguint el mateix procés, crearem tants punts com vulguem. Veurem que van quedant al costat dret de la pantalla. Tots els punts són editables posteriorment. Quan els tinguem tots, ja estarem a punt per al següent pas.

2.- Creació de la capa de Layar

Accedim a la pàgina de Layar (http://www.layar.com). Si tenim un compte d’usuari, el podem escriure per accedir al nostre espai. Si encara no el tenim, l’haurem de crear. El procés demana confirmació via email. Atenció! Al web de Layar ens podem donar d’alta de dos serveis:

 • servei de creació i gestió de capes de RA,
 • servei de Layar Creator (per generar RA que utilitza imatges per activar les accions).

Tot i que podem gaudir dels dos serveis, cal fer un registre independent per a cadascun d’ells. En el nostre cas, el que ens interessa és el primer, el de creació i gestió de capes de RA. Per donar-nos d’alta en aquest servei hem de buscar l’apartat Developers. En el moment d’escriure aquest article, el trobem a la part inferior de la pàgina, en una zona amb fons gris fosc. Si també ens donem d’altra del servei Layar Creator, podrem utilitzar aquesta tecnologia en les nostres capes de RA.

layar1

El procés de creació del compte implica rebre i respondre algun correu.

3.- Enllaç del conjunt de POIs amb la capa

Un cop tinguem el compte creat, podrem accedir al nostre espai on, a la part superior dreta, trobarem un botó per accedir a les nostres capes (layers).layar2

Farem clic sobre el botó Create a new layer! per crear la nostra nova capa. Això fa aparèixer una finestra emergent on hem d’omplir les dades bàsiques de la nostra capa (si posem el cursor sobre el camp d’entrada de cada apartat, veurem els requisits que hem de seguir):

 • el nom de la capa: és un identificador,
 • el títol de la capa: és el que apareixerà com a nom de la capa,
 • una descripció curta,
 • el nom de la persona que publica la capa,
 • l’API endpoint URL: és el camp més important, perquè és el que ens lliga Hoppala i Layar. En aquest camp hem d’escriure l’adreça que apareixia a la columna Overlay URL del nostre conjunt de punts creats a Hoppala,
 • tipus de Layar: escollir entre 2D o 3D en funció dels elements que hi vulguem utilitzar,
 • Layar Vision: si el volem habilitar o no (en principi no ens cal per crear una capa de RA).

Fem clic sobre Create layer i ja tindrem la nostra capa creada. Si ho hem fet tot correctament, prémer el botó ens portarà a una nova pantalla on podrem acabar de perfilar (si ho creiem necessari) algunes de les característiques de la nostra capa.

layar4

4.- Donar format a la capa

De fet, a hores d’ara, ja ho tenim tot llest per a poder visualitzar la capa a través del nostre navegador Layar. Però li podem donar una mica de format. No faré aquí un repàs exhaustiu de totes les opcions (ho deixo perquè investigueu una miqueta vosaltres), però sí que en destaco alguns apartats. Recordeu de desar cada canvi que feu.

 • Apartat Listing & indexing: molt important a nivell d’informació i d’estètica. Podem afegir una icona que identificarà la nostra capa, una captura de pantalla, ampliar la informació i afegir etiquetes. A la part superior dreta hi trobareu l’enllaç Click here for an example que ens orientarà sobre quina és la funció de cada element.
 • Apartat Look & feel: ens ofereix la possibilitat d’afegir un bàner personalitzat, triar els colors de l’espai on apareix la informació dels nostres POIs i canviar els indicadors de POIs (en podem crear tants com vulguem, si volem un per POI; aquest element va relacionat amb el conjunt d’icones que podem triar, per a cada punt, a Hoppala -apartat Assets-).
 • Apartat Filters: són filtres que es mostraran abans de carregar la capa. Generalment no caldrà utilitzar-los, però va bé saber que existeixen perquè, en alguna ocasió, ens poden ser útils.
 • Apartat Permissions: des d’aquí podem canviar la persona que publica la capa i, sobretot, afegir noves persones que poden visualitzar (Add viewer) la capa mentre no sigui pública (mentre sigui en mode Test); aquestes persones que poden visualitzar la capa mentre no és pública cal que tinguin un compte de Layar.

Desem els canvis que haguem fet tot fent clic sobre Save.

5.- Publicar, si escau, la capa; o utilitzar-la en mode Test

Tal i com ho tenim ara, la capa que acabem de crear no és pública. Això vol dir que només la poden veure la persona que l’ha creada i les persones que apareixen a la llista de Viewers de l’apartat Permissions. D’aquesta manera, per poder veure la nostra capa caldrà:

 • instal·lar Layar al nostre dispositiu mòbil,
 • executar l’aplicació,
 • accedir a l’espai de configuració,
 • anar a l’apartat d’usuari (o de compte… depèn del sistema operatiu) i donar-se d’alta amb el mateix usuari de Layar,

Un cop fet això, veurem que als grups de capes, apareix un nou grup anomenat Test (o desenvolupador, o… un cop més en funció del sistema operatiu del dispositiu mòbil). Allà ha d’aparèixer la nostra capa.

Ja només ens queda carregar-la i gaudir de l’experiència de la Realitat Augmentada!

Un cop comprovem que tot funciona correctament (a vegades cal ajustar algun punt, refer alguna descripció, corregir algun enllaç…) podem decidir si volem fer pública la capa o no. Si la volem publicar, cal anar a la llista de les nostres capes de Layar.

Podem retornar a la llista de les nostres capes fent clic sobre el botó de la part superior dreta que diu My Layers. Veurem que a l’apartat Status de la capa en qüestió es mostra la paraula Testing. Això vol dir que no és pública. Per publicar-la caldrà fer clic sobre el botó Request approval. Perquè una capa sigui aprovada i publicada ha de superar uns determinats requeriments. Una sèrie de pantalles d’informació ens aniran guiant i informant de si tot ho tenim correcte. Un cop tot llest, la capa es farà pública en un termini de cinc dies.

Molt bona feina!