He jugat a… Valiant Hearts: The Great War

He jugat a Valiant Hearts: The Great War, de la casa Ubisoft, disponible per a diverses plataformes. Es tracta d’un joc inspirat en la Primera Guerra Mundial. Hi ha molts videojocs inspirats en conflictes bèl·lics. He jugat a uns quants. Però segons Historia Games, de jocs sobre la Primera Guerra Mundial n’hi ha poc més d’una quarantena. Com qualsevol joc de guerra, un dels seus objectius és mostrar els horrors de la guerra. Però Valiant Hearts ens mostra, també, les emocions de la guerra. I és que no és un clàssic shooter on et poses a la pell d’un soldat que ha d’anar avançant entre línies enemigues, no deixant res viu per assolir les més enrevessades missions. Es tracta d’un joc diferent a diversos nivells entre els que destaquen la narració, l’experiència de joc, la documentació, l’estètica i la banda sonora.

valiantheartsthegreatwarLa narració del joc es basa en el contingut d’algunes de les 10.000 milions de cartes que es varen enviar entre els anys 1914 i 1918, durant la Gran Guerra. S’explica la història de quatre herois anònims amb quatre destins entrellaçats: Emile, un presoner de guerra francès que va acabar pelant patates per als alemanys; Lucky Freddie, un voluntari americà; Anna, la “rosa de les trinxeres” sempre disposada a ajudar els ferits i Karl, perdut a les trinxeres i malalt d’amor per Marie, la filla d’Emile. I no podem oblidar a Walt, un gos que no abandonarà mai els personatges del joc i els ajudarà amb el seu olfacte i les seves habilitats.

L’experiència de joc es basa en una barreja entre aventura gràfica, acció, resolució de trencaclosques i elements de rol. Una combinació que fa que el joc sigui àgil i dinàmic tot i que, per ser un joc de guerra, hi ha molt pocs trets. Tot plegat configura un joc molt original.

El joc respira un aire documental basat en la pròpia narrativa del joc i suportat per l’accés a un wiki on es detallen els passatges més destacats de la Gran Guerra i per la descripció d’objectes que van trobant els protagonistes del joc al llarg de la seva aventura. Personalment, constato que he après detalls d’aquesta guerra que no coneixia. Ens trobem davant d’una fidel recreació històrica.

L’estètica del joc és atrevida, sublim. Recorda els còmics i predominen els tons grisos. Aquesta estètica ajuda a treure dramatisme a determinades escenes i reforça el tractament sensible de la història.

I el darrer element a destacar és l’exquisida banda sonora, molt ben compensada i equilibrada amb la dinàmica del joc. És fruit de la col·laboració de diversos artistes. Us en deixo l’enllaç a Grooveshark perquè en pugueu gaudir.

Valiant Hearts by Pere Cornellà on Grooveshark

En definitiva, un joc molt recomanable, molt proper als Serious Games o, com li agrada anomenar a Jesse Schell, jocs transformacionals, perquè aconsegueixen alguna cosa més que el propi entreteniment. En aquest cas, viure en la pell dels protagonistes els horrors i les emocions de la Gran Guerra.

Serveix aquest joc per retre un homenatge a totes les persones que van perdre la vida en aquell conflicte perquè, tal i com es diu al final del joc, tot i que fa molt de temps que els seus cossos van tornar a ser pols, el seu sacrifici encara perdura. Hem d’esforçar-nos en preservar el seu record i no oblidar mai.

Gràcies a l’Oriol Ripoll per recomanar aquest joc en el marc de la Xarxa d’Innovació Docent sobre Joc i Aprenentatge de la UdG.