Gamification, gamificació o… juguificació?

El terme gamification s’ha posat de moda recentment. Per fer-ne una definició curta podríem dir que la gamificació (així es troba en alguns textos en llengua catalana) consisteix en la utilització de mecàniques i de tècniques pròpies del joc a àmbits no lúdics, amb la finalitat principal de crear motivació i implicació de l’usuari final. Podeu trobar-ne mes informació a la xarxa, com per exemple, al Gamification Corp. o al Gamification Wiki.

gamificationAquest concepte ha estat aplicat en diversos àmbits, sobretot l’empresarial, per intentar aconseguir millors vendes, més motivació dels treballadors d’una determinada empresa o augmentar el seu rendiment.

A mi m’interessa, particularment, el que la gamificació representa al món de l’ensenyament i l’aprenentatge, perquè pot afavorir la motivació de l’alumnat i pot donar pistes per a tractar l’atenció a la diversitat. Implica, això sí, un canvi metodològic important. Per exemple: en l’àmbit de joc, una de les estratègies que donen millors resultats és la de l’assaig-error. Pensem que, en els sistemes docents més tradicionals (que no antics), l’error està especialment penalitzat…

I com que no hi ha res millor que la pròpia experimentació, aplicaré el concepte de gamificació a l’assignatura Videojocs i educació que el proper curs 2013-2014 impartiré als esudis de Gran en Mestre de la Facultat d’Educació i Psicologia de la UdG. Tot un repte, però aniré passet a passet… Intentaré escriure nous posts explicant l’evolució de l’experiència.

Amb aquesta acció m’agradaria facilitar l’aprenentatge als meus estudiants. Una mica allò que diu Jane McGonigal (experta en gaming i gamification): “Fem que salvar el món en la vida real sigui tan fàcil com salvar-lo en els jocs on-ine”. És molt demanar?

I, posats a demanar, demano la catalanització del terme gamification. Si ja hi ha autors que fan una adaptació utilitzant el terme gamificació, per què no podem parlar de juguificació? Reclamo doncs, des d’aquestes línies, utilitzar juguificació en lloc de gamification o gamificació.