Fem una prezintació coral

Per més que intento dissenyar les meves classes a la Facultat d’Educació i Psicologia de la UdG perquè siguin el màxim de participatives, on els estudiants prenguin el protagonisme i aportin el seu punt de vista sobre allò que estem treballant, sempre em trobo amb aquella sessió en la que cal donar molta informació per poder seguir construint coneixement plegats.

Llavors, em poso davant l’ordinador, obro el Prezi (eina per fer prezintacions) i començo a escriure, de forma desordenada, tot allò que em passa pel cap i que crec que no em puc deixar. Llavors ordeno els conceptes i subsitueixo la major part del text per conceptes breus i imatges significatives. Traço el camí per la prezintació, quatre retocs més i llestos!

Fa un parell o tres de setmanes em vaig trobar amb una d’aquestes sessions. Va sortir una prezintació prou arregladeta. Amb un munt de conceptes que s’anaven relacionant els uns amb els altres i donaven sentit al discurs narratiu que havia d’acompanyar la prezintació.

Tot i així, no m’acabava de satisfer que els meus alumnes de 1r del grau de Mestre de la UdG m’haguessin d’escoltar una mica més d’una hora. A més, tenia una vuitantena llarga d’estudiants!

Llavors vaig tenir la idea: i si fem la prezintació de forma coral? I si els meus alumnes han d’explicar una part dels conceptes? Calia provar-ho. I vaig fer el següent:

  • vaig fer una llista dels conceptes més rellevants que apareixien a la prezintaci: constructivisme, flipped classroom, DIY, serious games, big data, llenguatge Logo… I així fins a 20 conceptes,
  • vaig anar a la pàgina web de hearthcards, un lloc on generar cartes d’estètica Hearthstone i en vaig crear una per a cada concepte,
  • en arribar a classe vaig fer posar els meus alumnes en grups de 4 i, a cada grup i a l’atzar, els vaig repartir una carta d’un dels conceptes,
  • els vaig deixar 10 minuts perquè busquessin el concepte que els havia tocat, en parlessin dins el grup i creessin una petita descripció entenedora -si calia, amb algun exemple,
  • passats els 10 minuts vaig començar la prezintació i, cada cop que apareixia un dels conceptes clau, el grup que l’havia treballat, hi posava cullerada aportant el seu petit gra de sorra.

La valoració final és extremadament positiva. Tothom estava atent esperant que el seu moment per participar. Les aportacions eren molt clares i entenedores, fetes amb el seu llenguatge, la interacció que es va crear a l’aula va ser molt bona i al final tots vam tenir la sensació que havíem fet una prezintació coral. Tots vam ser importants en aquella sessió. Oli en un llum!

Jo ho repetiré. Segur. Per què no ho proveu?