Ensenyar les cartes…

Ara que ja s’acosta el desitjat període de vacances i tindreu temps per a vosaltres, us proposo un recurs que l’escric amb un doble sentit:

  • Proposar un taller de treballs manuals.
  • Fer una petita reflexió sobre la nostra tasca docent.

I, de passada, ens ajudarà a aplicar la gamificació a la nostra aula. Recordeu que la definició clàssica de gamificació diu que consisteix en l’ús d’elements del disseny de jocs en contextos que no estan relacionats amb el joc. Doncs bé, en aquesta entrada us mostraré la manera com podeu utilitzar un d’aquests elements del disseny de jocs. Ens referim a l’ús de cartes personalitzades.

Hi ha diverses aplicacions que ens permeten generar cartes i dissenyar-les per als nostres interessos. Llavors les podrem descarregar en format d’imatge per poder imprimir (si ho feu sobre una cartolina, millor que millor!). Aquí en teniu una mostra:

I, per a què podem utilitzar les cartes en la nostra docència? Un dels usos més corrents és el de recompensar l’alumnat per alguna tasca o per algun comportament positiu dins l’aula. D’aquesta manera, per exemple, podem recompensar la participació activa i fonamentada en un fòrum de la nostra matèria amb una carta que els permeti lliurar una tasca un dia més tard de la data de venciment.

O podem oferir cartes de privilegis en un examen a aquells estudiants que demostrin més coneixements en un Kahoot!Quizalize de preguntes sobre el que hem treballat a l’aula. (Segur que trobareu altres usos).

Aquí teniu la mostra d’un parell de cartes creades amb l’aplicació Hearthstone i que donen privilegis en un examen.

Utilitzar aquest recurs suposa a reflexionar sobre la nostra docència perquè ens porta a fer les coses una mica diferent de com les estàvem fent. El que pot semblar una banalització del procés d’aprenentatge pot ser, en realitat, una eina per incentivar la motivació i fer que els nostres estudiants estiguin més compromesos i enganxats a la nostra assignatura; allò que en diuen engagement.

Va, ara que tindreu temps, feu-hi una volta. Penseu en com ho podríeu utilitzar en alguna activitat concreta. Dissenyeu les cartes, imprimiu-les i… a jugar!