Crear capes d’AR amb Google Maps i Wikitude

Una manera ben senzilla de crear capes de realitat augmentada amb diversos punts d’interès (POIs) és utilitzant la combinació de Google Maps i de Wikitude, un navegador AR.

El primer que haurem de fer és anar a la pàgina web de Google Maps (http://maps.google.com) i entrar a la nostra sessió de Google, tot proporcionant el nostre nom d’usuari i la contrasenya.

Un cop identificats, farem clic sobre el botó Els meus llocs per accedir a l’àrea d’edició i de creació de mapes personals. Com que el que volem és crear un nou mapa, farem clic sobre CREA UN MAPA. La primera cosa que haurem de fer serà triar un títol per al nostre conjunt de POIs i una descripció. Haurem de deixar l’opció de privadesa a Públicament.

Ara ja podem començar a afegir els nostres punts d’interès sobre el mapa de la part dreta de la pantalla. Per fer-ho, hem de fer clic sobre la icona corresponent (a la dreta de la mà estesa) i tornar a fer clic en el punt que vulguem destacar. Això farà que es mostri un quadre on podem afegir el títol del punt i altres dades. També és possible canviar la icona del punt, tot i que això no té efectes sobre el que veurem a través de Wikitude.

D’aquesta manera es poden anar creant tants punts com ens interessi. Veurem que, a mesura que anem afegint punts, aquests ens quedaran en una llista, a la part esquerra de la pantalla. Un cop els tinguem tots creats, fem clic sobre el botó Fet per sortir del mode d’edició (al que podrem tornar, si cal, fent clic sobre el botó d’edició corresponent).

Observarem que, a sota de la descripció del nostre mapa, apareix un enllaç amb la inscripció KML i un requadre blau. He observat que a vegades aquest enllaç no apareix de seguida. En aquest cas, torneu a fer clic sobre Els meus llocs i llavors sobre el vostre mapa. Això ha de fer que, ara sí, aparegui aquest l’enllaç KML (KML correspon a l’acrònim Keyhole Markup Language, un llenguatge basat en XML per representar dades geogràfiques en tres dimensions).

Fent clic sobre KML o sobre la icona de la seva dreta, farà que se’ns descarregui un arxiu que portarà com a nom el nom de la capa, i com a extensió, kml. Ja tenim l’arxiu que conté els nostres punts d’interès. La feina a Google Maps ha acabat. Ara anem cap a Wikitude.

Un cop a Wikitude, ens caldrà anar a la zona de desenvolupadors (developer)  i, si encara no ens hem registrat mai, haurem de fer-ho. Quan ja tinguem un perfil creat a Wikitude podrem entrar a la zona de desenvolupadors.  A la part superior esquerra veurem un enllaç on podrem afegir un nou món; això vol dir, crear una nova capa amb els nostres punts d’interès.

Quan haguem fet clic sobre aquest enllaç ens apareixeran diverses opcions per afegir la nostra informació. Nosaltres haurem de triar l’opció d’importar POIs en format KML/ARML i fer clic al botó Upload KML File.

Haurem d’omplir el formulari corresponent a la capa que estem creant, tenint en compte que hi ha alguns camps que són obligatoris i d’altres no. Un dels camps ens serveix per pujar l’arxiu KML que havíem creat amb el Google Maps. Desem els canvis i ja ho tenim tot llest.

Tot el que hem de fer és executar Wikitude al nostre dispositiu mòbil i fer una cerca de la capa que acabem de crear.