Layar és, sense cap mena de dubtes, una de les aplicacions més potents per crear i visualitzar Realitat Augmentada. A més del conegut navegador per a dispositius mòbils, disposa de Layar Creator, un visualitzador de Realitat Augmentada a partir d’imatges.
En aquest article ens centrarem en la creació de contingut per a ser visualitzat com a capes de realitat augmentada en el navegador Layar per a dispositius mòbils.
Per això, utilitzarem el propi Layar, combinat amb Hoppala Augmentation, una aplicació que ens facilitarà crear els punts d’interès (POIs – Point Of Interest) que vulguem.
En aquest procés seguirem els passos següents:
Tant en el Hoppala com en el Layar haurem de tenir un registre d’usuari per poder fer totes aquestes accions. Per això, si encara no en tenim, caldrà crear-los.
Accedim a la pàgina de Hoppala (http://augmentation.hoppala.eu/). Si tenim un compte d’usuari, el podem escriure per accedir al nostre espai. Si encara no el tenim, l’haurem de crear. El procés demana confirmació via email.
Accedirem a un espai amb diverses opcions. A l’extrem inferior dred, trobarem un enllaç que diu Add overlay. Hi farem clic per crear un nou conjunt de punts.
En fer clic, obtindrem un resultat similar al que mostra la imatge:
Fent clic sobre el llapis, podrem editar el títol i el nom del conjunt de POIs per adaptar-los a les nostres necessitats. La Overlay URL és l’adreça que necessitarem per connectar els punts a la capa de Layar que crearem posteriorment. Fent clic sobre el títol o el nom, accedirem a un mapa on situar els nostres POIs. Podem utilitzar el camp de cercador d’adreces per situar els nostres punts, o bé naveguem a través del mapa fins a localitzar-los. Fixeu-vos que podeu navegar pel mapa en format mapa, satèl·lit o híbrid.
Un cop localitzat el lloc on volem crear el primer punt, fem clic sobre l’enllaç de la part inferior dreta de la pantalla que diu Add augment. Això fa aparèixer sobre el mapa la icona clàssica de localització. Amb el ratolí el arrosseguem la icona al lloc exacte on volem situar el POI.
Podem observar que a la part dreta de la pantalla ha aparegut una casella amb el títol Untitled. Fent-hi clic a sobre, accedirem a entrar els detalls del punt que estem creant. Ens apareix una bafarada emergent amb quatre pestanyes:
Un cop entrades totes les dades que vulguem, fem clic al botó Save. Veurem els canvis a la casella de la dreta.
Seguint el mateix procés, crearem tants punts com vulguem. Veurem que van quedant al costat dret de la pantalla. Tots els punts són editables posteriorment. Quan els tinguem tots, ja estarem a punt per al següent pas.
Accedim a la pàgina de Layar (http://www.layar.com). Si tenim un compte d’usuari, el podem escriure per accedir al nostre espai. Si encara no el tenim, l’haurem de crear. El procés demana confirmació via email. Atenció! Al web de Layar ens podem donar d’alta de dos serveis:
Tot i que podem gaudir dels dos serveis, cal fer un registre independent per a cadascun d’ells. En el nostre cas, el que ens interessa és el primer, el de creació i gestió de capes de RA. Per donar-nos d’alta en aquest servei hem de buscar l’apartat Developers. En el moment d’escriure aquest article, el trobem a la part inferior de la pàgina, en una zona amb fons gris fosc. Si també ens donem d’altra del servei Layar Creator, podrem utilitzar aquesta tecnologia en les nostres capes de RA.
El procés de creació del compte implica rebre i respondre algun correu.
Un cop tinguem el compte creat, podrem accedir al nostre espai on, a la part superior dreta, trobarem un botó per accedir a les nostres capes (layers).
Farem clic sobre el botó Create a new layer! per crear la nostra nova capa. Això fa aparèixer una finestra emergent on hem d’omplir les dades bàsiques de la nostra capa (si posem el cursor sobre el camp d’entrada de cada apartat, veurem els requisits que hem de seguir):
Fem clic sobre Create layer i ja tindrem la nostra capa creada. Si ho hem fet tot correctament, prémer el botó ens portarà a una nova pantalla on podrem acabar de perfilar (si ho creiem necessari) algunes de les característiques de la nostra capa.
De fet, a hores d’ara, ja ho tenim tot llest per a poder visualitzar la capa a través del nostre navegador Layar. Però li podem donar una mica de format. No faré aquí un repàs exhaustiu de totes les opcions (ho deixo perquè investigueu una miqueta vosaltres), però sí que en destaco alguns apartats. Recordeu de desar cada canvi que feu.
Desem els canvis que haguem fet tot fent clic sobre Save.
Tal i com ho tenim ara, la capa que acabem de crear no és pública. Això vol dir que només la poden veure la persona que l’ha creada i les persones que apareixen a la llista de Viewers de l’apartat Permissions. D’aquesta manera, per poder veure la nostra capa caldrà:
Un cop fet això, veurem que als grups de capes, apareix un nou grup anomenat Test (o desenvolupador, o… un cop més en funció del sistema operatiu del dispositiu mòbil). Allà ha d’aparèixer la nostra capa.
Ja només ens queda carregar-la i gaudir de l’experiència de la Realitat Augmentada!
Un cop comprovem que tot funciona correctament (a vegades cal ajustar algun punt, refer alguna descripció, corregir algun enllaç…) podem decidir si volem fer pública la capa o no. Si la volem publicar, cal anar a la llista de les nostres capes de Layar.
Podem retornar a la llista de les nostres capes fent clic sobre el botó de la part superior dreta que diu My Layers. Veurem que a l’apartat Status de la capa en qüestió es mostra la paraula Testing. Això vol dir que no és pública. Per publicar-la caldrà fer clic sobre el botó Request approval. Perquè una capa sigui aprovada i publicada ha de superar uns determinats requeriments. Una sèrie de pantalles d’informació ens aniran guiant i informant de si tot ho tenim correcte. Un cop tot llest, la capa es farà pública en un termini de cinc dies.
Molt bona feina!
Quant a l'autor